fbpx
Maanvuokrasopimukset tuulivoimahankkeissa (1/2 pv)
Lakitieto , Ympäristö

Edita järjestää nyt koulutuksen:

Maanvuokrasopimukset tuulivoimahankkeissa (1/2 pv)

370 euroa /hlö + alv 24 %

06.03.2024, Webinaari , Webinaari 19 helmikuun, 2024 Sampo Korppoo

Mitä lupia tuulivoimahankkeille tarvitaan, ja millaisia riskejä näihin vihreää siirtymää edistäviin hankkeisiin liittyy? Mitä kipupisteitä on tuulivoimahankkeiden maanvuokraussopimuksissa, ja miten sopimuksia voitaisiin kehittää?

Tuulivoiman kehittäminen on tärkeä osa vihreää siirtymää, ja Suomessa rakennetaan eniten tuulivoimaloita Euroopassa. Tuulivoimahankkeisiin liittyy kuitenkin useita haastavia kysymyksiä: Hankkeet ovat pitkiä, ja ne vaativat hyvää hankehallintaa kartoitus- ja luvitusvaiheesta voimalan lopettamiseen asti.

Tuulivoimalat vaativat paitsi ilmaa siipien alle myös paljon maata. Etenkin maanomistajat ovat kokeneet tuulivoimaloiden maanvuokrasopimukset varsin vaikeaselkoisiksi ja osin kohtuuttomiksi. Epäselvyyttä aiheuttavat esimerkiksi pitkä vuokra-aika, maanomistajan oikeus käyttää vuokra-aluetta vuokra-aikana ja korvausten epävarmuus sekä eri osapuolten mahdollisuudet tietyissä tilanteissa irtisanoa sopimus.

Tässä koulutuksessa käydään selkeästi ja käytännönläheisesti läpi tuulivoimahankkeiden lupa- ja hankeraamit sekä maanvuokraussopimusten sisältö, kipupisteet ja hyvät käytännöt. Kysymyksiä tarkastellaan sekä tuulivoiman kehittäjien että maanomistajien näkökulmista.

Koulutuksen lopussa luodaan katsaus tuulivoiman kehittämisen tulevaisuuden näkymiin.

Koulutus vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
– Miten tuulivoimalahanke etenee kartoituksesta ja lupien hakemisesta voimalan käyttöönottoon ja lopettamiseen?
– Millaisia riskejä ja huomionarvoisia seikkoja hankkeen elinkaaren eri vaiheisiin liittyy ja miten nämä otetaan huomioon maanvuokrasopimuksissa?
– Mitkä ovat tuulivoiman maanvuokrasopimusten ongelmakohdat tuulivoiman tuottajien ja maanomistajien näkökulmista?
– Miten sopimuksia voitaisiin selkiyttää ja kehittää?
– Millaisia ovat tuulivoiman tulevaisuuden kehitysnäkymät?

Koulutus kuuluu Uusiutuva energia – kaavoitus, luvat, maanvuokraussopimukset -koulutussarjaan. Voit osallistua tähän yksittäiseen webinaarikoulutukseen tai edullisesti koko koulutussarjaan.


Kenelle?
Koulutus on suunnattu mm
– maanomistajille
– tuulivoiman kehittäjille
– kuntien maankäytön asiantuntijoille
– juristeille
– uusiutuvan energian hankkeiden parissa työskenteleville konsulteille ja muille asiantuntijoille.


Kouluttajat:
Jaakko Kanerva
, asianajaja, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Asianajotoimisto
Jaakko Kanerva toimii asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Hänen erikoisalaansa kuuluvat mm. konsultointi maankäytön, kaavoituksen ja rakentamisen asioissa. Kanerva avustaa erilaisia tahoja lisä- ja täydennysrakentamisen sekä kiinteistöjen kehityksen hankkeissa. Rasite-, hallinnanjako-, yhteisjärjestely- sekä maanvuokrasopimukset ovat hänelle erityisen tuttuja. Hän avustaa asiakkaita säännöllisesti myös kiinteistötoimituksissa ja maaoikeudessa.

Saara Mantere, lakimies, Kuhanen, Asikainen & Kanerva Asianajotoimisto
Saara Mantere toimii lakimiehenä Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Hänen erikoisalaansa kuuluu monipuolisesti asumiseen ja rakentamiseen liittyvä juridiikka ja hän avustaakin sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä, yrityksiä että yksityishenkilöitä siihen liittyvissä kysymyksissä. Hänellä on myös kokemusta tuulivoimahankkeiden maanvuokra- ja projektisopimuksia sekä lupa-asioita koskevasta konsultoinnista.

Heidi Paalatie, operatiivinen johtaja, Tuulivoimayhdistys
Heidi Paalatie on toiminut Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivisena johtajana yli vuosikymmenen ajan. Tuona aikana tuulivoima-ala on kasvanut marginaalista lähes Suomen suurimman sähköntuotantomuodoksi, mitä kehitystä Heidi on seurannut läheltä. Yhdistyksessä Heidillä on ollut matkan varrella laaja kattaus erilaisia vastuita. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Jenni Hunnakko, Ympäristöjuristi, MTK ry
Jenni Hunnakko on MTK:n ympäristöjuristi, joka on erikoistunut muuan muassa maankäyttöön liittyviin juridisiin kysymyksiin erityisesti maanomistajien näkökannasta. Maankäytön lisäksi Jenni tekee töitä jäte-, vesi- ja kemikaalilainsäädännön parissa.


OHJELMA

8.50 Webinaariympäristö avautuu

9.00 Tuulivoimahankkeiden lupa- ja hankeraamit
– Tuulivoimaa koskeva lainsäädäntö
– Mitä lupia tarvitaan?
– Miten hanke etenee kartoituksesta käyttöönottoon ja purkamiseen?
– Yhteistyötahot

9.45 Tauko

9.55 Tuulivoimahankkeiden maanvuokraussopimusten kipupisteet ja hyvät käytännöt toiminnanharjoittajien ja maanomistajien näkökulmasta
– Sopimuksen käyttöala: tuulivoimala-alue, voimalinjat, huoltotiet
– Vuokrasopimuksen kesto
– Sopimusten kirjaaminen ja kiinnitettävyys
– Vastuunjako
– Maanomistajan oikeudet käyttää aluetta ja puustoa
– Sopimuksen irtisanominen
– Salassapitolausekkeet
– Voimalan purku ja alueen ennallistaminen
– Verot ja muut maksut
– Varautuminen vuokralaisen konkurssiin

11.25 Tuulivoima – marginaalista suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi

11.40 Aikaa kysymyksille

11.50 Koulutus päättyy


Koulutuspaikka:
Koulutus järjestetään verkossa

Ajankohta:
6.3.2024, klo 9:00-11:50

Hinta:
370 euroa
/hlö + alv 24 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.

Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:

2-5 osallistujaa: 310 euroa + alv 24% / hlö
6-10 osallistujaa: 260 euroa + alv 24% / hlö

(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)

Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.